De politie heeft vorige week een 25-jarige man uit Den Haag aangehouden. Hij wordt verdacht van internetoplichting en heling.

Tegen de verdachte liep sinds februari dit jaar een rechercheonderzoek nadat er via het Landelijke Meldpunt Internetoplichting (LMIO) meerdere aangiften van internetoplichting waren gedaan. Vorige week dinsdag 17 mei werd de man op heterdaad aangehouden wegens heling.

Gestolen goederen

De aanhouding vond plaats tijdens een afspraak van een getuige met de man, die gestolen ruitersportgoederen op Marktplaats aanbood. De politie werd ook geïnformeerd. Toen de aanbieder de gestolen goederen bij zich bleek te hebben, kwamen agenten te voorschijn en hielden de man aan. Het bleek de verdachte te zijn die de recherche op het oog had.

Meerdere oplichtingszaken

Tijdens het verhoor naar de helingszaak werd de verdachte ook geconfronteerd met de internetoplichtingen. De verdachte bekende zogeheten driehoeksoplichtingen te hebben gepleegd. De recherche houdt de verdachte verantwoordelijk voor tientallen van deze driehoeksoplichtingen.

Driehoeksoplichtingen

Bij een driehoeksverkoop zijn drie partijen betrokken, waarbij één een advertentie plaatst voor een gezocht artikel en een tweede partij hetzelfde artikel te koop aanbiedt. De oplichter is de derde partij en zegt tegen de eerste partij dat hij in het bezit is van het gezochte goed. Hij komt vervolgens een verkoopprijs overeen. De oplichter neemt hierna contact op met partij twee die het goed aanbiedt en komt eveneens een verkoopprijs overeen. Op verzoek van de oplichter wordt bij de betaling van het goed alleen een referentienummer genoteerd in plaats van de naam van het goed. De tweede partij levert het goed aan de oplichter zodra de betaling van de eerste partij is gedaan. Door deze vorm van oplichting weten beide partijen niet dat er een oplichter actief is geweest in de verkoop. De oplichter is daarbij moeilijk te achterhalen.

De verdachte wist het vertrouwen van de gedupeerden te wekken doorsteeds fictieve namen te gebruiken. Daarnaast ontvingen de benadeelden bijvoorbeeld een afbeelding van de goederen, een track and trace code en een screenshot van de betaling. De politie kwam de verdachte op het spoor doordat de aankopen, veelal mobiele telefoons, naar het woonadres in Den Haag werden verzonden.

LMIO

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting is een onderdeel van de Nationale Politie dat gespecialiseerd is in het verzamelen van informatie en clusteren van aangiften van internetoplichting. Het LMIO doet het eerste onderzoek en draagt vervolgens de zaken over aan de recherche van de betreffende politie-eenheid voor verder onderzoek.

Bron: Politie.nl

Foto: iStockphoto.com

Gerelateerd