Een 22-jarige man uit Arnhem is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij We Leak Info, een inmiddels offline gehaalde website waar grootschalige handel in gestolen of gelekte gegevens plaatsvond. Het ging om gebruikersnamen, wachtwoorden, e-mailadressen, telefoonnummers en persoonsnamen. In totaal zou er sprake zijn geweest van maar liefst 12,4 miljard unieke gegevens, afkomstig uit meer dan 10.000 datalekken.

De website is offline gehaald door de FBI. De Arnhemmer is niet de enige arrestant, een eveneens 22-jarige man uit Noord-Ierland is ook aangehouden. Behalve de Amerikaanse opsporingsdienst en de Nederlandse politie waren er ook politie-eenheden uit Noord-Ierland en Duitsland bij de actie betrokken.

De politie Oost-Nederland kon nog niks vertellen over de exacte verdenking tegen de Arnhemmer of de precieze rol die de politie-eenheid heeft gespeeld. Wel heeft de politie twee huizen onderzocht, waar naar eigen zeggen 'professionele apparatuur werd aangetroffen die het mogelijk maakte de aangeboden diensten via de website We Leak Info te verlenen.'

Betalen voor gelekte gegevens

Het principe van We Leak Info was als volgt: tegen betaling van twee dollar kreeg je als gebruiker 24 uur toegang tot allerlei gelekte gegevens zoals wachtwoorden en gebruikersnamen. Er waren ook maand-, kwartaal- en jaarabonnementen beschikbaar. Het behoeft geen nadere toelichting dat degenen die voor dergelijke gegevens betalen daar geen goede bedoelingen mee hebben.

Gezien het aantal beschikbare gegevens in deze database gaat het om één van de grootste handelsplaatsen in dergelijke data die ooit is opgerold.

Bron: ANP / Nu.nl