In de regio Parkstad Limburg zijn malafide Engelssprekende klusjesmannen actief. Het gaat om zogeheten 'Ierse travellers'. Ze verblijven op campings en bieden in de regio hun diensten als klusjesman aan. Achteraf vragen ze vaak te veel geld voor slecht uitgevoerd werk. Dit meldt politie Heerlen.

Omdat Ierland lid is van de Europese Unie, mogen klusjesmannen uit dat land in Nederland hun diensten aanbieden. Het gaat onder meer om werkzaamheden als het reinigen van gevels, het schoonmaken en/of repareren van dakgoten of het bestraten van de oprit. Verschillende groepen Ierse klusjesmannen reizen door het land en kunnen dus overal opduiken.

Bestelbusjes

De malafide klusjesmannen rijden meestal in bestelbusjes met een Engels of Iers kenteken. Ze gaan geraffineerd te werk en kiezen hun veelal oudere slachtoffers zorgvuldig uit. De mannen bieden op opdringerige wijze hun diensten aan. Vaak wordt het werk maar half of helemaal niet uitgevoerd en achteraf komen de klusjesmannen met een torenhoge rekening op de proppen. Deze moet direct betaald worden en intimidatie wordt hierbij niet geschuwd.

'Zoek bonafide klusbedrijf'

Ga niet met klusjesmannen in zee die aan de deur hun diensten aanbieden. De politie adviseert te kiezen voor een bonafide (klus)bedrijf in jouw regio. Zorg dat deze is aangesloten bij een brancheorganisatie, zodat je bij een geschil een beroep kunt doen op de geschillencommissie van deze organisatie. Ook kun je controleren of het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en op internet zoeken naar beoordelingen. Maak van te voren goede (prijs)afspraken. Bonafide bedrijven verstrekken je in de regel kosteloos een offerte waarin de aard van de werkzaamheden, het tijdsbestek waarbinnen deze worden uitgevoerd, de garantiebepalingen en de prijs staat vermeld.

Waarschuw ouderen

Goedgelovige ouderen zijn vaak het doelwit van deze oplichters. Praat daarom met oudere mensen in je omgeving over de praktijken van deze klusjesmannen, zodat ook zij gewaarschuwd zijn.

Wil je meer weten over Ierse klusjesmannen, bekijk dan dit fragment.

Bron: Polite Heerlen op Facebook

Gerelateerd