Op de redactie van Opgelicht?! stromen meldingen binnen over valse mails van 'ING' over de TAN-functie die geblokkeerd zou zijn. Er zijn verschillende varianten in omloop. In een ervan wordt gesproken van een virus dat je computer mogelijk heeft besmet.

Je wordt gevraagd op een link te klikken en een aantal stappen te doorlopen om weer TAN-codes te kunnen ontvangen. Ga hier niet op in!

Deze mails komen niet van ING, maar zijn verstuurd door oplichters die uit zijn op vertrouwelijke informatie en uiteindelijk op jouw geld. Als je met de cursor van de muis op de link in de mail gaat staan, zonder deze aan te klikken, zie je dat deze niet naar ING.nl verwijst.

Security app

In een aantal gevallen word je, na het doorlopen van de stappen en het invoeren van je gegevens, gevraagd een 'security applicatie' op je smartphone te installeren. Doe dit niet! Je geeft hiermee kwaadwillenden toegang tot je smartphone.

Advies

Klik nooit op de link in een dergelijke mail! Doe je dit wel, kunt je het slachtoffer worden van phishing. Ook kan malware op je computer of smartphone geïnstalleerd worden.