Oh nee! Je bankpas is geblokkeerd, omdat je nog een verouderde bankpas gebruikt. Je moet snel een nieuwe aanvragen. Doe dit niet! Je hebt een valse e-mail ontvangen die verstuurd is door oplichters.

Volgens het bericht maak je nog gebruik van een verouderde bankpas. Na meerdere pogingen om je te bereiken en dit te vertellen, is je bankpas zogenaamd geblokkeerd. Via de link in het bericht kan je je nieuwe Rabo Wereldpas aanvragen. Doe dit niet!

Persoonlijke en financiële gegevens invullen

De link in het bericht stuurt je naar een phishingsite waar oplichters om je bankgegevens vragen. Hierna moet je verschillende persoonlijke en financiële gegevens invullen, zoals je pincode, rekeningnummer en je woonplaats. De oplichters kunnen deze gegevens misbruiken om bijvoorbeeld identiteitsfraude te plegen of grote aankopen te doen op jouw naam.

Bankpas hengelen

Vervolgens kom je op een pagina met een adres. Dit is zogenaamd een kantoorgebouw van de bank, waar jij je bankpas naartoe moet sturen. In werkelijkheid is dit een adres van een woonwijk of woonflat in Nederland. Je bankpas wordt hier uit de brievenbus gehengeld door de oplichters. Ze combineren deze met de gegevens die je hebt ingevuld op de phishingsite en kunnen op die manier je hele rekening leegplunderen.

Lees ook: Bankpas-phishing

Controleer afzender en url

Je bank zal je nooit vragen om je betaalpas op te sturen. Doe dit dus ook nooit. Krijg je een mail van je bank? Controleer dan de afzender en de url waar je naartoe wordt gestuurd. De afzender heeft in dit geval niets te maken met de Rabobank en als je de url waar je naartoe gestuurd wordt, gaat opzoeken via Google vind je een website van een Amerikaanse makelaar. Dat zijn genoeg redenen om deze valse e-mail gewoon weg te gooien.

De wereld van phishing

Gerelateerd

Gerelateerd