De vakantietijd is weer aangebroken. Veel mensen kopen in het buitenland namaakartikelen om mee naar huis te nemen. Mag dit wel en wat zijn de regels? Je leest het in dit artikel.

Namaakproducten zijn kopieën van merkartikelen. Deze profiteren van het succes van het duurdere merkartikel. Het gaat hier om bijvoorbeeld schoenen, kleding, tassen, dure horloges, illegaal gekopieerde cd's en dvd's of parfum. Het is verboden deze na te maken en in te voeren. Voor reizigers geldt echter een uitzondering.

Alleen voor eigen gebruik, geen handel

Als reiziger mag je sinds juni 2016 voor eigen gebruik een kleine hoeveelheid nepgoederen meenemen naar Nederland. De Douane heeft de opdracht te voorkomen dat mensen handel drijven met meegenomen namaakartikelen. Deze kan onderzoeken of de meegebrachte goederen echt voor eigen gebruik zijn.

Er is geen sprake van handel als:

  • Je incidenteel nagemaakte merkartikelen meeneemt naar Nederland en de EU
  • Je de nagemaakte artikelen persoonlijk gebruikt, leden van je gezin de nagemaakte artikelen gebruiken, of als je de nagemaakte artikelen als cadeau weggeeft
  • Uit de aard en hoeveelheid van de nagemaakte artikelen duidelijk is dat je geen commerciële (bij)bedoelingen hebt.

Niet per post of koerier

De uitzondering geldt alleen als je de goederen zelf meeneemt. Nepartikelen die je per post of koeriersbedrijf naar Nederland laat komen, neemt de Douane wel in beslag. Je kunt dan ook worden vervolgd.

Bron: www.rijksoverheid.nl / www.belastingdienst.nl

Noot: Dit artikel is nagekeken door de redactie op 24 december 2018

Gerelateerd