Het Italiaans Openbaar Ministerie verdenkt de maffia van examenfraude. Er is vorige maand op grote schaal gesjoemeld met de schriftelijke test die kandidaten moesten afleggen om een baan te krijgen als cipier.

De overheid had vierhonderd nieuwe bewakers nodig, bijna 8000 werkzoekenden solliciteerden. Tijdens het examen werden 88 kandidaten betrapt op spieken. Ze droegen een armband met de antwoorden of hadden de informatie verstopt in hun telefoonhoesje. Ook kreeg een aantal deelnemers de juiste antwoorden via een radioverbinding ingefluisterd in een oordopje.

Het OM denkt dat een Camorraclan de opgaven heeft gestolen bij de drukker ten noorden van Napels om trawanten de gevangenissen binnen te kunnen loodsen. In Italië zitten 7000 maffialeden in de cel. Het is ook mogelijk dat de gangsters de antwoorden duur hebben verkocht aan cipiers in spe. Alle examinandi hebben nu pech, ook die te goeder trouw en zonder voorkennis de vragenlijst hebben ingevuld. Gezien de situatie is volgens justitie niemand geslaagd.

Bron: ANP

Foto: Shutterstock

Gerelateerd