De Rechtbank Midden-Nederland heeft een 22-jarige man uit Almere veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van twintig maanden. De man heeft zich schuldig gemaakt aan oplichting via WhatsApp en Tikkie, waarmee hij zes slachtoffers in totaal zo’n €27.000 afhandig maakte.

De man wist via Marktplaats toegang te krijgen tot WhatsApp-accounts van anderen, om vervolgens in naam van deze persoon geld te vragen aan familieleden of bekenden. Ook maakte hij gebruik van de één-cent-truc via Tikkie en deed hij aan de hand van een neppe betalingsapp alsof hij had betaald voor producten van Marktplaatsverkopers. 

'Ontwrichtende werking op openbare orde'

De rechter was resoluut in zijn oordeel. 'Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van identiteitsfraude, computervredebreuk, oplichting en het witwassen van verschillende goederen en geldbedragen afkomstig uit zijn eigen misdrijf. Het witwassen van goederen en gelden heeft een ontwrichtende werking op de integriteit van het financieel en economisch verkeer en op de openbare orde', aldus de rechter.

Eerder berichtte Opgelicht?! al over deze zaak, toen de man terecht stond en het Openbaar Ministerie twintig maanden cel had geëist. Lees in het artikel onder andere wat de precieze werkwijze van de man was. 

Bron: Security.nl