De VVD en de SP willen dat spookfacturen strafbaar worden. De partijen hebben maandag een initiatiefwet ingediend om acquisitiefraude aan te pakken.

Kleine ondernemers, grote bedrijven, stichtingen en winkeliers worden in Nederland jaarlijks naar schatting voor minimaal 400 miljoen euro opgelicht door acquisitiefraudeurs.

Celstraf

Dit soort fraude is nog niet strafbaar. Dat moet veranderen vinden VVD en SP. Als het aan de partijen ligt, moeten oplichters die ondernemers spooknota's sturen of onder valse voorwendselen een duur advertentiecontract aansmeren, in het ergste geval 2 jaar de cel in. Het nieuwe wetsvoorstel zorgt er bovendien voor dat ondernemers makkelijker van de valse contracten kunnen afkomen.

Kamermeerderheid

De nieuwe wet lijkt op steun te kunnen rekenen van een Kamermeerderheid. "Enkele partijen hebben dit probleem al aangekaart'', aldus SP'er Sharon Gesthuizen. ''Het moet nu worden aangepakt, want in onze ogen worden er misdrijven gepleegd. We hopen dat onze wet een afschrikwekkende werking zal hebben.''

Bron: www.fraudehelpdesk.nl

Gerelateerd