September vorig jaar besteedde Opgelicht? aandacht aan een oplichtingstruc waarbij fraudeurs zich op WhatsApp voordoen als een bekende van het slachtoffer. De politie meldt dat er de laatste weken een toename is te zien van deze vorm van fraude. Wees dus alert als een contact je via de chatdienst om geld vraagt.

Via de sociale media en websites zoals Marktplaats verzamelen fraudeurs op slinkse wijze persoonsgegevens waarmee ze een vals WhatsApp-account aanmaken.

Nieuw telefoonnummer

De oplichter doet zich voor als bijvoorbeeld een familielid of vriend en zegt dat hij een nieuw telefoonnummer heeft. Hierbij wordt een foto getoond van de persoon om wie het gaat. Vervolgens krijg je te horen dat hij problemen heeft met internetbankieren. Of je even wat geld kan overmaken naar een rekeningnummer. Je krijgt het dan zo snel mogelijk terug.

Profielfoto van internet geplukt

Het account is nep, de profielfoto is van internet geplukt en het rekeningnummer waar je geld naar moet overmaken is van een oplichter of katvanger. Naar je geld kun je dus fluiten. Trap er niet in!

Controleer met wie je te maken hebt

Check bij een dergelijk verzoek altijd of je te maken hebt met de echte persoon, door via een vast nummer, e-mail of het bij jou bekende mobiele nummer contact op te nemen met degene met wie denkt te appen. Pas als je de bekende via een ander kanaal gesproken hebt, weet je zeker of het vertrouwd is om geld over te maken.

Meer tips: dossier WhatsApp-fraude door bekende

Bron: facebook.com/wijkagent.udencentrum

Gerelateerd