Google heeft (opnieuw) gevaarlijke apps verwijderd uit de Google Play Store, de belangrijkste appwinkel voor Androidgebruikers. Als je een van deze apps op je toestel hebt geïnstalleerd, zal dle daardoor niet automatisch verdwijnen. Zo ga je zelf aan de slag.
Het gaat om acht valse apps voor cryptocurrency, met name voor het investeren in cloudminingdiensten. Beleggen in cryptomunten wordt steeds populairder en daar spelen oplichters handig op in. Volgens Google kunnen de nepapps ernstige schade berokkenen. Ze werden in sommige gevallen meer dan 100.000 keer uit de appwinkel gedownload.
Gratis apps, maar dure abonnementen
De meeste van deze onveilige apps konden gratis worden gedownload, maar werden ontworpen om slachtoffers te verleiden om advertenties te bekijken en zich voor dure abonnementsdiensten aan te melden. Wie een abonnement aangaat, wordt beloofd meer mogelijkheden te krijgen om in cryptomunten te beleggen, maar krijgt in realiteit niets voor zijn geld terug.
Over hoeveel geld spreken we? Beveiligingsexperts in het Verenigd Koninkrijk, die de nepapps hebben opgespeurd en gemeld aan Google, spreken over abonnementen ter waarde van bijna 150 pond (omgerekend 170 euro), met gemiddelde maandelijkse kosten van 15 dollar.
Apps geïnstalleerd? Verwijder ze zelf!
Maar ook al zijn de apps uit de Play Store verwijderd, als je de software eerder hebt gedownload en op je Androidapparaat hebt geïnstalleerd, dan bestaat die nog steeds. Je beschermt jezelf door de app(s) zelf te verwijderen. Het gaat om deze bedrieglijke apps:
- BitFunds
- Crypto Cloud Mining
- Bitcoin Miner
- Cloud Mining
- Bitcoin (BTC)
- Pool Mining Cloud Wallet
- Crypto Holic
- Bitcoin Cloud Mining
- Daily Bitcoin Rewards
- Cloud Based Mining System
- Bitcoin 2021
- MineBit Pro
- Crypto Cloud Mining & btc miner
- Ethereum (ETH)
- Pool Mining Cloud
Denk je dat je een gevaarlijke app op je smartphone hebt staan? Dan kun je die maar beter zo snel onschadelijk maken en verwijderen.
- Open je instellingen, en ga naar 'Beveiliging'.
- Selecteer het kopje 'Apparaatbeheer' of 'Apps voor apparaatbeheer', afhankelijk van welke versie van Android je gebruikt.
- Staan daar apps als Adobe Flash Player, Adobe Update of Android Update tussen, schakel deze dan uit.
- Verwijder de apps vervolgens van je smartphone, door bij de instellingen naar 'Apps' te gaan.
- Haal niet alleen de apps met Apparaatbeheer weg, maar ook de programma’s die je destijds in de Play Store de rechten hebt gegeven om bestanden op de achtergrond te downloaden.
Zo spot je zelf valse apps
Volgens de Britse cyberbeveiligingsdeskundigen van Trend Micro zijn er nog 'talloze soortgelijke toepassingen' rond cloudmining te vinden. Er zouden nog steeds 'meer dan 120 neppe cryptocurrency miningapps online beschikbaar zijn'. Hoe kun je neppe apps voor cryptovaluta herkennen?
- Lees de recensies van de app zorgvuldig. Nepapps zullen tal van vijfsterrenrecensies ontvangen zodra ze openbaar zijn gemaakt, maar laat je daardoor niet misleiden: het kunnen valse en betaalde recensies zijn. Besteed meer aandacht aan recensies met één ster.
- Probeer een ongeldig of verkeerd 'walletadres' voor cryptovaluta in te voeren. Als de app dit accepteert en je daarmee aan de slag kunt, is de kans groot dat je met een kwaadwaardige app te maken hebt.
- Start de app of je smartphone opnieuw op terwijl deze bezig is met delven. De meeste mijnbouwacties voor nepapps worden gewoon gesimuleerd met lokale tellers. Dit betekent dat als een apparaat opnieuw wordt opgestart nadat het mijnen is begonnen en de app op de achtergrond wordt gedood, het systeem de teller geforceerd zal wissen, waardoor deze op nul wordt gezet.
- Bevestig of er opnamekosten zijn. Het overmaken van cryptocurrency vereist administratiekosten, die relatief hoog zijn in vergelijking met wat doorgaans wordt verdiend met cloudmining. Gratis opnames zijn daarom zeer verdacht.
Bron: Express, Trend Micro, Androidplanet