Er worden weer e-mails verstuurd waarin staat dat je een groot bedrag krijgt. Trap hier niet in, want criminelen maken je enkel geld afhandig en jij blijft met lege handen achter.

De e-mails vallen onder de categorie voorschotfraude. Er zijn verschillende varianten in omloop. De afzender is zogenaamd een familielid, advocaat of bankier. Wat de berichten gemeen hebben, is dat in alle gevallen een groot geldbedrag wordt beloofd. Bij deze waarschuwing vind je enkele voorbeelden van dergelijke e-mails.

Erfenis

Het beloofde bedrag zou bijvoorbeeld het gevolg zijn van een erfenis van een gestorven 'familielid'. In andere voorbeelden is de opgegeven reden just het gebrek aan een erfgenaam, waardoor het bezit onder een aantal onbekenden wordt verdeeld. Je dient enkel wat gegevens op te sturen om het bedrag in ontvangst te nemen. Trap hier niet in!

Voorschotfraude

Wanneer je jouw gegevens opstuurt, zul je zien dat je eerst zelf een bedrag moet betalen voordat je het beloofde bedrag kunt ontvangen. Vervolgens komt de afzender met allerlei problemen, waardoor je steeds meer moet betalen. Dit blijft zo doorgaan en stopt niet, met als gevolg dat jij jouw geld kwijt bent en met lege handen achterblijft. Het beloofde bedrag wordt nooit uitgekeerd.

Advies

Ga niet in op dergelijke e-mails. De afzender kan heel overtuigend en aanhoudend zijn. Negeer het bericht en verwijder deze.

Meer weten?

Wil je meer informatie over voorschotfraude? In dit fragment vind je meer informatie.

Gerelateerd