Twee mannen zijn woensdag door de rechtbank in Roermond veroordeeld tot lange celstraffen voor brandstichting en poging tot oplichting van de brandverzekering.

Het tweetal kreeg celstraffen van acht en zeven jaar voor (poging tot) brandstichting in twee panden in Heerlen en Kerkrade in 2015. Doel was de verzekering voor bijna 2,5 miljoen euro op te lichten.

Acht jaar cel voor opdrachtgever

De 51-jarige opdrachtgever en eigenaar van de panden kreeg acht jaar gevangenisstraf. De 54-jarige uitvoerder kreeg een jaar minder toegemeten. Diens zwager, die hem per auto naar de brandadressen bracht, kreeg 240 uur taakstraf en twaalf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Gasexplosie voorkomen door brandweer

De verdachten waren betrokken bij de poging een gasontploffing te veroorzaken in een woning aan de Meuserstraat in Kerkrade. Na het ruiken van een gaslucht kon de brandweer een ontploffing voorkomen. 's Avonds brandde wel een bedrijfspand af van de hoofdverdachte aan de Passartweg in Heerlen. Omwonenden van beide panden moesten om veiligheidsredenen hun huis uit.

Bron: ANP

Gerelateerd