Aan het overhandigen van een kopie van je legitimatiebewijs ontkom je tegenwoordig bijna niet als je een nieuw telefoonabonnement gaat afsluiten of een huis wil huren. Toch zijn er in Nederland maar een handjevol instanties die daadwerkelijk om je identiteitsbewijs mogen vragen. Dit zijn overheidsinstanties, banken, notarissen, casino’s, levensverzekeraars en je werkgever. Omdat ID-fraude steeds vaker voorkomt is het verstandig dat je jouw ID-bewijs niet zomaar laat kopiëren.

De Autoriteit Persoongegevens (AP) ontving het afgelopen jaar meer dan 114.000 datalekmeldingen schrijft Security.nl. Als een organisatie waar jij een kopie van jouw ID-bewijs naartoe hebt gestuurd getroffen wordt door zo’n aanval, kan het zijn dat je gegevens gebruikt worden voor identiteitsfraude en dat iemand zich dus (met alle gevolgen van dien) voordoet als jou. Dat is vervelend, vooral als het gehackte bedrijf eigenlijk helemaal niet wettelijk bevoegd was om deze gegevens van jou te bewaren.

De AP adviseert daarom zorgvuldig om te gaan met je eigen persoonsgegevens. ‘’Vraagt een bedrijf om gegevens die het helemaal niet nodig heeft om u een dienst te verlenen? Geef die gegevens dan niet.’’ Maak gebruik van je privacy rechten en vraag instanties om bepaalde gegevens te verwijderen. ‘’Bijvoorbeeld als u een account voor een webshop niet meer gebruikt. Hoe minder gegevens organisaties van u hebben, hoe minder risico u loopt.’’

KopieID-app

Met de KopieID-app kun je persoonlijke gegevens afschermen

Bron: Security.nl