Heb jij een mail gekregen van 'de Rabobank', waarin staat dat je huidige wereldpas vervangen moet worden? Trap er niet in! Dit is phishing.

Je huidige bankpas vervalt binnenkort en je moet een nieuwe aanvragen. Dat kan via het formulier in de mail. Klik niet!

Persoonlijke gegevens invullen

De link stuurt je naar een phishingsite. Hier moet je inloggen met je rekeningnummer en pasnummer. Vervolgens moet je verschillende persoonlijke gegevens invullen, zoals je volledige naam, je adres en je pincode. Deze gegevens komen niet terecht bij de bank, maar bij oplichters. Zij kunnen je privégegevens vervolgens misbruiken om identiteitsfraude te plegen of je rekening leeg te trekken.

'Verouderde chip'

Na het invullen van je gegevens, krijg je een melding waarin staat dat er zogenaamd een verouderde chip in je huidige bankpas zit. Daarom moet je je pas opsturen naar een 'reproductie centrale'. Als je het adres opzoekt op internet blijkt het een woonwijk in Den Haag te zijn. Hier hengelen oplichters jouw bankpas uit de brievenbus.

Controlepunten

Als je een bericht krijgt van je bank, is het belangrijk om goed te controleren of dit phishing is. Dat kan je controleren door goed te kijken naar de afzender van het bericht. In dit geval heeft dat niets te maken met de Rabobank. Ook de link waar je naartoe gestuurd wordt, heeft niets te maken met de Rabobank. Deze valse mail kan je met een gerust hart weggooien.

Meer tips om phishing tegen te gaan

Gerelateerd