Geregeld krijgt Opgelicht?! meldingen over phishingmails uit naam van grote webwinkels. Fraudeurs hengelen naar inloggegevens hengelen om vervolgens bestellingen te doen op rekening van hun slachtoffers. Deze criminelen proberen ook bij andere webshops in te loggen met dezelfde gegevens. Wees dus alert op phishingmails en zorg dat je overal een ander wachtwoord gebruikt.

Naar aanleiding van een phishingmail uit naam van Zalando adviseert de politie voor elke webshop een ander wachtwoord te kiezen.

Nepmail 'Zalando'

Meerdere mensen ontvingen onlangs een e-mail van 'Zalando'. In het bericht staat dat de ontvanger een jas besteld zou hebben ter waarde van ruim 2600 euro. Om de bestelling te annuleren, dient de ontvanger eerst zijn gegevens te verifiëren via een link in de e-mail. Deze verwijst niet naar de website van Zalando, maar naar een phishingsite. Wie daar probeert in te loggen, stuurt ongemerkt zijn gegevens naar criminelen. Zij kunnen vervolgens via de gehackte account bestellingen doen.

Advies

Heb jij ook een dergelijke e-mail van een webwinkel ontvangen en vermoed je dat je hebt ingelogd op een phishingsite, neem dan direct contact op met de klantenservice van de desbetreffende webwinkel. Verander je zo snel mogelijk je wachtwoord, zowel bij de webwinkel als op andere websites waar je dezelfde inloggegevens gebruikt.

Verschillende wachtwoorden

De politie raadt aan om voor elke webshop een ander wachtwoord te kiezen. 'Gebruik voor elke webshop een ander wachtwoord (en / of gebruikersnaam). Zijn jouw gegevens gephist dan is het voor de dader een koud kunstje om met deze gegevens alle andere bekende webshops met deze gegevens te bevragen c.q. te bestellen.', aldus de politie.

Meer informatie: hoe creëer ik een veilig wachtwoord

Gerelateerd