Het gebruik van USB-sticks kan gevaren met zich meebrengen. De Belgische politie waarschuwt voor de verschillende risico's die je loopt als je niet zorgvuldig met het opslagmedium omgaat.

Allereerst kan het riskant zijn een USB-stick van een onbekend persoon te lenen. Als er bijvoorbeeld malware op de stick staat, kan dit een hoop schade aan je computer aanrichten. Let dus altijd goed op van wie je de stick krijgt en vraag jezelf af of deze persoon te vertrouwen is. Ook met een gevonden USB-stick moet je erg oppassen! Deze kan door criminelen zijn achtergelaten met als doel toegang te krijgen tot je computer.

Daarnaast kan je persoonlijke informatie prijsgeven door je eigen USB-stick kwijt te raken. Als de verkeerde persoon jouw stick weet te bemachtigen, dan kan deze met je persoonlijke gegevens aan de haal gaan. De bestanden kunnen immers snel worden gekopieerd op een andere computer.

Tips

Het is dus zaak om verstandig met USB-sticks om te gaan. Een aantal tips om fraude te vermijden:

  • Update je antivirusprogramma regelmatig.
  • Gebruik een gebruikersaccount van je computer, geen administratoraccount. Zo is het niet mogelijk dat je volledige toestel besmet raakt.
  • Vind je ergens een USB-stick, sluit deze dan niet zomaar op je computer aan.
  • Neem geen USB-sticks aan van een onbekenden.

Bron: politie.be / Opgelicht?!

Gerelateerd