Seniorenorganisatie KBO-PCOB roept juni uit tot de maand van de strijd tegen cybercriminaliteit. Maandag 3 juni start een voorlichtingscampagne, en elke woensdag in de maand is het 'gehacktdag'.

Volgens het KBO-PCOB zijn de meeste ouderen rond 1999 voor het eerst internet gaan gebruiken, en zijn dat er op dit moment 9 op de 10. Zij zijn gemiddeld 2 tot 3 uur per dag online en hebben 2 tot 3 apparaten waarmee zij het internet op kunnen. De computer wordt daarvan het meest gebruikt, daarna de tablet en laptop.

7 op de 10 senioren zitten volgens het onderzoek op sociale media zoals WhatsApp, Facebook en YouTube. Vrijwel alle ouderen gebruiken DigiD.

Tien vragen over cybercriminaliteit en cyberveiligheid

Wachtwoord of toegangscode op apparaat

Bijna 80% van de ouderen heeft volgens het KBO-PCOB een wachtwoord of toegangscode ingesteld op het apparaat waarmee ze het meest online gaan. En een derde gebruikt persoonlijke gegevens zoals geboortedatum, postcode, en namen van bekenden als wachtwoord of als een deel van hun wachtwoorden.

Soms kun je, naast een wachtwoord, je account ook beschermen met tweetrapsverificatie. Hoe dat werkt lees je hier:

Je online-gegevens extra beveiligen: wat is tweestapsverificatie?

Virusscanners en firewalls

Ruim 80% heeft een virusscanner en 60% maakt gebruik van een firewall. 70% maakt backups van bestanden, en 2 op de 10 plakken de camera af als deze niet wordt gebruikt.

Ruim acht op de 10 gebruiken een virusscanner en zes op de 10 een firewall. Zeven op de 10 maken back-ups van hun bestanden. Verder plakken twee op de 10 altijd hun camera af wanneer deze niet wordt gebruikt.

Phishing

7% van de senioren is weleens slachtoffer geweest van phishing, 3% van (ver)koopfraude en 2% is weleens gehackt. 40% is bang om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit.

Als je online gaat shoppen, waar moet je dan op letten? Opgelicht legt het uit in dit artikel:

Kopen in een webwinkel; waar moet ik op letten?

Download de Opgelicht?!-app en ontvang waarschuwingen en meldingen

Download in de App Store Download in de Play Store

Je kunt in de app zelf aangeven over welke onderwerpen je op de hoogte wilt worden gehouden. Denk aan: malware, babbeltrucs of oplichting op sociale media. Je kunt ook aangeven dat je alleen meldingen wilt ontvangen over specifieke phishingmails, die voor jou relevant zijn. Meer informatie over de Opgelicht?!-app.

Bron: KBO-PCOB