Er gaat een cadeau-actie rond op social media, die kenmerken heeft van een piramidespel. Het gaat om een actie genaamd 'geheime zusteruitwisseling van cadeautjes', waarbij de deelnemer een cadeautje opstuurt en in ruil daarvoor 6 tot 36 pakjes ontvangt. Het merendeel van de deelnemers ontvangt helemaal niets of lijdt zelfs verlies. De Kansspelautoriteit adviseert niet deel te nemen aan deze of soortgelijke acties.

Piramidespel

Bij een piramidespel leg je geld of goederen in, zoals een cadeau, of ga je een verplichting aan om uiteindelijk zelf ook voordeel te behalen. Maar dat voordeel is afhankelijk van de inleg door latere deelnemers. Hoe lager je in de piramide zit, hoe groter de kans dat je na je inbreng veel minder ontvangt dan verwacht, of zelfs helemaal niets ontvangt.

Verbod

Deelname aan het piramidespel is verboden. De reden voor het verbod is het feit dat de opzet van het spel leidt tot verlies, terwijl grote winsten worden voorgesteld. Niet alleen het aanbieden, maar ook het deelnemen aan piramidespelen is verboden. Ook het bevorderen, zoals het maken van reclame daarvoor, is volgens de Wet op de kansspelen niet toegestaan.

Melding doen

Wil je een melding doen bij de kansspelautoriteit? Dan kunt je het formulier melding illegaal kansspel invullen op hun website.

Bron: kansspelautoriteit.nl

Gerelateerd