De regering moet snel werk maken van het laten arresteren en voor de rechter brengen van oplichters. De Tweede Kamer heeft het kabinet donderdag opgeroepen om nog voor Kerst te laten weten hoeveel procent van de bij de politie bekende fraudezaken zij de komende jaren denkt aan te pakken. De volksvertegenwoordigers vinden dat de pakkans van fraudeurs omhoog moet.

Unaniem

Op initiatief van SP-woordvoerster Gesthuizen stemde de Kamer unaniem voor een motie waarin zij de regering oproept om in december ‘concrete streefpercentages’ voor strafrechtelijke vervolging van fraudezaken op te geven. Het Openbaar Ministerie en de politie doen weinig aan fraude. Zo blijkt uit steekproeven dat ze van alle faillissementsfraudezaken die bij hen op het bureau belanden, slechts 1 procent daadwerkelijk aanpakken.

Topprioriteit

De Kamer hield minister Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) voor dat hij de bestrijding van financieel-economische criminaliteit vorig jaar als topprioriteit heeft aangemerkt. Dan moet dat ook uit de praktijk blijken, meent de Kamer. Alle 150 parlementariërs stemden voor de motie.

Bron: Fraudehelpdesk