Het festivalseizoen is in volle gang en veel mensen proberen op het laatste moment op internet nog een kaartje te bemachtigen voor een uitverkocht evenement. Stuur hierbij nooit een kopie van je paspoort of rijbewijs op! Je loopt het risico slachtoffer te worden van identiteitsfraude.

Opgelicht?! krijgt momenteel veel meldingen van mensen die het slachtoffer zijn geworden van identiteitsfraude bij het (ver)kopen van toegangsbewijzen voor festivals en concerten. Hun identiteit wordt nu door oplichters gebruikt om anderen geld afhandig te maken.

Werkwijze

Om vertrouwen te wekken stuurt de (ver)koper van een ticket een kopie van zijn of haar identiteitsbewijs op en vraagt jou dit ook te doen. Later blijkt dat jij naar je geld of gekochte tickets kan fluiten en dat het opgestuurde identiteitsbewijs van een ander slachtoffer is. Vervolgens gebruikt de oplichter jouw naam en identiteitsbewijs om anderen op te lichten. Hoe dit precies in zijn werk gaat zie je in onze uitzending 'ticketfraude via sociale media' en lees je in het dossier hierover.

Advies

Stuur nooit een kopie van je identiteitsbewijs naar een (ver)koper van kaarten.

Meer weten?

Opgelicht?! heeft een aantal handige tips op een rij gezet over het kopen van concert- en festivalkaarten.