Het Openbaar Ministerie in Assen heeft 24 jongeren uit Emmen en Coevorden taakstraffen van 20 tot 40 uur opgelegd in een omvangrijke pinpasfraude.

De meesten van hen leenden hun bankpasje en pincode uit om gestolen geld weg te sluizen. Vier van hen ronselden de jongeren.

Hoofdverdachte is een 23-jarige man, die vorig weekeinde werd aangehouden in Dordrecht. Hij gebruikte tegen betaling de bankrekeningen van de jongeren om gestolen geld door te sluizen. Dat geld was afkomstig van mensen uit heel Nederland. Zij hadden gereageerd op e-mails van de man, die afkomstig leken van hun bank. Op die manier kreeg hij gegevens in handen en haalde hij geld van hun rekeningen. De man maakte een half miljoen euro buit.

De groep jongeren is medeplichtigheid aan oplichting, witwassen of heling ten laste gelegd. De meeste verdachten, een aantal van hen is minderjarig, hebben het voorstel tot taakstraffen geaccepteerd, aldus het OM. Degenen die niet akkoord zijn gegaan of niet zijn komen opdagen, krijgen alsnog een dagvaarding.

Daarnaast moeten de jongeren ook de betrokken bank terugbetalen. Bovendien kunnen ze de komende 8 jaar (4 jaar bij minderjarigen) geen bankrekening openen bij banken in Nederland.

De hoofdverdachte, naar wie de politie bijna een jaar op zoek is geweest, is door de rechter-commissaris voor 14 dagen in bewaring gesteld. Het OM bekijkt nog wat de rol is geweest van een 20-jarige medeverdachte uit Coevorden.

(ANP)

Gerelateerd