Er is een groep jonge criminelen in Leiden actief bezig met 'sextortion': het afpersen met naaktfoto’s. Deze maand zijn er bij de politie 22 aangiftes aangiftes binnengekomen, en er hebben zich nog meer slachtoffers gemeld die erover nadenken ook aangifte te doen, meldt NOS.

De daders, een groep van acht jongens in de leeftijd tussen 15 en 18 jaar, hebben op deze wijze waarschijnlijk een ton buitgemaakt. De jongens zijn inmiddels opgepakt door de politie. 

Lees: Politie pakt jongens op voor afpersing met naaktfoto's

Om slachtoffers te helpen heeft hulporganistatie Helpwanted.nl een chat geopend. Binnen een weekend kreeg de organisatie ruim 250 meldingen binnen van mensen die ook last hebben gehad van afpersing na het versturen van een naaktfoto, meldt NOS. 

Onderzoek

Afgelopen jaar kreeg Helpwanted.nl in totaal 828 meldingen van 'sextortion' binnen. Jongens worden vaak afgeperst om geld, meisjes om meer naaktfoto’s, volgens de organisatie.

Uit een onderzoek van de hulporganisatie blijkt dat een derde van de mannelijke slachtoffers het geld daadwerkelijk naar de criminelen overmaakt. NOS meldt dat het in veel gevallen om honderden euro’s gaat.

Bron: NOS