Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is een onderzoek gestart naar officials van nationale comité's die gefraudeerd hebben met de ticketverkoop voor de Spelen.

Dat gebeurt naar aanleiding van berichten in de Britse krant Sunday Times.

Het IOC heeft de ,,zwaarst mogelijke sancties'' aangekondigd tegen vertegenwoordigers van nationale olympische comités en officiële ticketbureaus als zij zich hebben bediend van illegale praktijken. Volgens de Sunday Times zijn er duizenden kaartjes via de zwarte markt verkocht voor prijzen die tien keer zo hoog liggen als de oorspronkelijke. Het gaat onder meer om felbegeerde kaartjes voor de atletiekfinale 100 meter sprint voor de mannen. De krant zegt het bewijs voor fraude in 54 landen te hebben overhandigd aan het IOC.

Verslaggevers van de krant zijn 2 maanden bezig geweest met hun undercoverwerkzaamheden. Hoewel het de nationale olympische comités verboden is kaartjes buiten de landsgrenzen te verkopen of aan tussenpersonen die hetzelfde van plan zijn, zouden 27 officials of vertegenwoordigers van officiële ticketbureaus daartoe bereid zijn geweest.

Bron: ANP