Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van het Internet of Things (IoT) en dat vormt een groot risico voor alle internetgebruikers en providers, meldt Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie achter de .nl-domeinnamen.

Alle apparaten die op welke manier dan ook verbonden zijn met internet, vallen onder het Internet of Things. Denk aan slimme rolgordijnen, koffiezetapparaten, printers, slimme thermostaten en geluidssystemen. Ook alle goedkope apparaatjes die we met zijn allen via wereldwijde websites bestellen en zonder na te denken aansluiten op ons thuiswerk vallen onder IoT. In de beveiliging van producten die tot deze categorie behoren, zitten vaak gebreken waar kwaadwillenden makkelijk misbruik van kunnen maken, waarschuwt SIDN.

'Niet de vraag óf, maar wanneer mensen gehackt worden'

De meeste van deze apparaatjes krijgen nooit een software-update om bijvoorbeeld de beveiliging te waarborgen. Volgens de organisatie is het daarom 'niet zozeer de vraag óf, maar wanneer kwaadwillenden ons thuisnetwerk zullen binnendringen'. Als een hacker je apparaat eenmaal gekraakt heeft, fungeert het vervolgens als 'springplank voor de infectie van andere apparaten en systemen'. Het kan ook dat je apparaat onderdeel wordt van zogenaamde 'botnets', die informatie verzamelen, spam versturen of een aanval tegen een server beginnen. Ze kunnen zelfs bedrijfsnetwerken aantasten wanneer je een dagje thuis werkt via een geïnfecteerd thuisnetwerk. 

Het zal niet lang meer duren of het IoT bestaat uit tientallen miljarden wereldwijd verbonden apparaten, stelt SIDN. Iedereen zal te maken krijgen met de privacyrisico’s die daaraan hangen: uiteindelijk kunnen we de controle over onze 'smart homes' helemaal kwijtraken en lopen we een groot risico slachtoffer te worden van onder andere ransomware, identiteitsdiefstal en de diefstal en publicatie van persoonsgegevens. 

SPIN-software moet oplossing bieden

Om dit risico tegen te gaan heeft SIDN software ontwikkeld. SPIN, wat staat voor Security and Privacy for In-home Networks, werkt als een soort 'omgekeerde firewall' en blokkeert aanvallende signalen van IoT-apparaten die vanaf je thuisnetwerk afkomstig zijn. De software verwerkt al je gegevens lokaal en volgens de ontwikkelaar verlaten je persoonsgegevens nooit het apparaat. 

De software kan op elke thuisrouter worden geïnstalleerd. 

Meer informatie over de gevaren van Internet of Things en de SPIN-software vind je op de website van de SIDN

LEES OOK: 

Bron: SIDN