Vanaf 1 september kunnen jongeren tot 18 jaar met een rekening bij ING Bank per dag nog maar maximaal 250 euro opnemen bij een pinautomaat.

De bank heeft besloten het maximumbedrag van 1000 euro te verlagen tot 250 euro, omdat jongeren zich steeds vaker door criminelen laten gebruiken als 'geldezel'. In ruil voor een vergoeding lenen zij hun pinpas en pincode uit aan criminelen die de rekening dan kunnen gebruiken om geld weg te sluizen. In winkels kunnen jongeren met hun pinpas nog wel grotere bedragen afrekenen. Dan geldt een maximum van 2500 euro, aldus de woordvoerder.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is onlangs onder het motto "Pas op je pas" een campagne begonnen om jongeren te waarschuwen tegen het "uitlenen" van hun pas. Het aantal jongeren dat zich daartoe laat verleiden, is sterk toegenomen. In 2010 waren het er minstens 4000, twee maal zoveel als het jaar ervoor.

De campagne richt zich vooral op laagopgeleide jongeren van 12 tot 18 in de Randstad, waar het fenomeen het meeste voorkomt. De gevolgen voor de jonge 'geldezels' zijn groot. De pakkans is 100 procent en zij draaien op voor de schade die in de duizenden euro's kan lopen.

(ANP)

Gerelateerd