De Fraudehelpdesk heeft in 3 jaar tijd 70.000 meldingen gekregen van oplichting of pogingen daartoe. 3000 melders raakten daadwerkelijk geld kwijt: samen zo'n 30 miljoen euro, meldde de vraagbaak donderdag.

Zwendelaars verdienden het meeste aan zogeheten voorschotfraude, ruim 16 miljoen euro. Meestal maakt een slachtoffer dan geld over naar een andere rekening zonder daar ooit nog iets van terug te zien. Dat kan erfenis- en loterijfraude zijn, maar ook 'datingfraude' waarbij een potentiële relatiepartner een voorschot niet terugbetaalt. "Uitschieter was een man uit Noord-Brabant die 1,5 miljoen euro verspeelde met een combinatie van dating- en erfenisfraude'', weet een woordvoerder van de organisatie. Beleggingsfraude, goed voor 6,2 miljoen euro gemelde schade in 3 jaar, staat bij de helpdesk op de tweede plaats.

De Fraudehelpdesk beantwoordt vragen en adviseert slachtoffers over het nut van aangifte doen. Dat heeft volgens de instantie vaak weinig zin, omdat daders lastig te achterhalen zijn en zich vaak in het buitenland bevinden. Particulieren die zelf naar de politie stappen, krijgen volgens de zegsman "in 95 van de 100 gevallen nul op rekest."

Het leeuwendeel van de meldingen (67.000) kwam niet van slachtoffers, maar van mensen die bijvoorbeeld een verdachte e-mail hadden ontvangen. Meestal betrof dat zogeheten phishingmails, waarmee criminelen probeerden bankgegevens te ontfutselen. De helpdesk kreeg daar alleen vorig jaar al 28.000 meldingen over.

Bron: ANP

Gerelateerd