Fraudeurs bouwen steeds vaker complete webwinkels na. Enkele weken geleden werd de internetsite van elektronicagigant Dixons gekopieerd en afgelopen week werden klanten die dachten te kopen bij Computerland opgelicht.

Tot in detail nagmaaktDe nepwinkels lijken volgens De Telegraaf sprekend op de echte webshops. Criminelen kopiëren het bedrijfslogo en ook de rest van het ontwerp wordt tot in de kleinste details nagemaakt. Alleen het webadres verraadt dat het om een andere site gaat. De internetadressen lijken echter zo op elkaar dat consumenten regelmatig in de val trappen. Zo bestelden mensen voor 400 euro een PlayStation bij Dixxons.com. "Toen het product niet werd geleverd, kwam ik erachter dat de site nep was. Ik had bij Dixons.nl moeten zijn'', aldus een van de gedupeerden.

Groot probleem"Het is een groot probleem'', zegt Fleur van Eck, directeur van Fraudehelpdesk.nl. "Thuiswinkel.org zit er ook behoorlijk mee in de maag en ook het Landelijk Meldpunt Internetoplichting doet wat het kan.''

WebshopAlertOm snel te kunnen waarschuwen voor dit soort malafide webwinkels heeft Opgelicht?! afgelopen april in samenwerking met Stichting Webshop Keurmerk, Thuiswinkel Waarborg en OpgeletOpInternet een nieuw initiatief in het leven geroepen: het WebshopAlert. Wanneer één van deze partijen een melding krijgt dat een nieuwe webwinkel malafide is, wordt dit direct, ook in het weekend, vermeld op opgelicht.nl en verspreid via Twitter en Facebook.

Bron: Telegraaf/ANP/Opgelicht?!

Gerelateerd