Steeds meer jongeren worden het slachtoffer van pinpasfraude en moeten uiteindelijk veel geld terugbetalen aan hun bank. De zware maatregelen die de banken nemen in geval van fraude worden vaak zonder verder onderzoek uitgevoerd.

Dit heeft grote gevolgen voor deze jongeren, omdat zij vaak onder druk zijn gezet of zijn overgehaald om hun pinpas af te geven, zodat fraudeurs hun bankrekening kunnen misbruiken. Het Juridisch Loket biedt hulp aan deze jongeren.

Wat is pinpasfraude?

De pinpasfraude werkt zo: met een smoes, tegen betaling of met geweld halen fraudeurs jongeren over om hun pinpas af te geven. Iemand anders stort vervolgens gestolen geld op hun rekening en haalt dat er ook weer meteen af. Soms is er sprake van werkelijke fraude door de jongere zelf, maar vaker zijn deze jongeren slachtoffer. Er zijn gevallen bekend waarbij de bankpas is gestolen en de pincode is achterhaald. Daarin is de jonge klant duidelijk slachtoffer, maar draait vervolgens op voor de financiële gevolgen. Naast het terugbetalen van het verdwenen (meestal hoge) geldbedrag, krijgen zij te maken met ingrijpende en langdurige gevolgen. Zij worden op de ‘zwarte lijst’ van de bank vermeld. Deze zwarte lijst wordt ook wel het ‘incidentenregister’ genoemd. Daardoor kunnen zij 8 jaar lang geen bankrekening openen.

Hoe helpt het Juridisch Loket?

Het Juridisch Loket helpt jongeren met het onderzoeken van de juridische mogelijkheden in deze pinpasfraudezaken. Soms kan een beroep worden gedaan op matiging van het schadebedrag of de maatregel. Wanneer jongeren ten onrechte zijn beschuldigd van pinpasfraude, behoort schrapping van de vermelding op de zwarte lijst tot de mogelijkheid.

Bron: www.juridischloket.nlhttp://www.juridischloket.nl/overhetjuridischloket/media/nieuws/Pages/Hulpaanjongeslachtoffersvanpinpasfraude.aspxhttp://www.juridischloket.nl/overhetjuridischloket/media/nieuws/Pages/Hulpaanjongeslachtoffersvanpinpasfraude.aspx

Gerelateerd