Een Brits gezin dat een huis in Londen verkocht voor 460.000 euro, is slachtoffer geworden van een e-mailhack waarbij criminelen het geld naar hun rekening lieten overmaken.

Verkoopmail onderschept

Twee dagen voor de huisverkoop mailde de advocaat de huiseigenaar om de rekeninggegevens. De man mailde zijn rekeninggegevens en bankcodenummer terug. Vervolgens wisten cybercriminelen de mail te onderscheppen en stuurden vanaf hetzelfde e-mailaccount een nieuw bericht. Daarin werd geschreven de eerder gestuurde rekeninggegevens te negeren en het geld naar een ander rekeningnummer over te maken: die van de oplichters. Na de verkoop maakte de advocaat de 460.000 euro naar de 'nieuwe' rekening over.

Rekeningen bevroren

Na een aantal dagen nam de woningeigenaar contact op met de advocaat omdat hij geen geld had ontvangen. Al snel kwam de fraude aan het licht en werden politie en bank ingeschakeld. Slechts 375.000 euro kon worden veiliggesteld. 85.000 euro was al opgenomen door de daders.

Advocatenkantoren vaak doelwit

Volgens verschillende advocatenkantoren is er sprake van een trend, waarbij advocatenkantoren het doelwit van allerlei scams worden. Financiële informatie moet daarom nooit onbeveiligd via e-mail moet worden verstuurd. Dit soort informatie kun je ook versleuteld opsturen. Daarnaast krijgen consumenten het advies om een sterk wachtwoord voor hun e-mailaccount te gebruiken.

Bron: Security.nl (18-05-2015)

Afbeelding: Shutterstock

Gerelateerd