Afgelopen weekend is een hoogbejaarde vrouw (91) uit Groningen het slachtoffer geworden van een babbeltruc. Een vrouw wist zich onder valse voorwendselen toegang tot de woning te verschaffen en wist sieraren buit te maken.

Opzet van de truc was ditmaal als volgt, zo meldt RTV Noord. Een vrouw belde aan bij de woning aan de Oliesmuldersweg en zou zogenaamd gebakjes weggeven aan alleenstaande ouderen. Achterliggende gedachte van het gebaar was dat het eenzame ouderen een hart onder de riem moest steken, omdat de coronacrisis vermoedelijk een grote impact heeft.

Uiteraard betrof het een smoes en waren de échte bedoelingen van de vrouw een stuk minder goed: kort nadat de hoogbejaarde bewoonster de vrouw binnenliet, ontdekte ze dat er sieraden verdwenen waren.

Politie zoekt naar dader(s), mogelijk meer betrokkenen

RTV Noord sprak woordvoerder van de politie Bert Sietzema. Hij spreekt het vermoeden uit dat er een handlanger in het spel was en dat de vrouw niet alleen handelde: 'Het slachtoffer heeft alleen deze vrouw gezien, maar merkte later dat haar sieraden weg waren'. De enige verklaring lijkt te zijn dat een ander deze heeft weggenomen, bijvoorbeeld door ongemerkt de woning in te sluipen terwijl de bewoonster door de vrouwelijke bezoeker werd afgeleid.

Sietzema kan niet aangeven of dergelijke coronagerelateerde babbeltrucs vaker in de regio voorkomen. Wel zegt Sietzema het volgende: 'Het zijn listige kunstgrepen, dit is een vorm van oplichting. Het gebeurt ook veel telefonisch, dat iemand zich voordoet als bankmedewerker en een pincode vraagt. Soms worden daar grote bedragen bij buitgemaakt.'

Er zijn geen andere meldingen binnengekomen over mensen aan de deur die gebakjes aanboden. Er is niemand aangehouden, zo meldt de politie. Uiteraard is de politie altijd op zoek naar tips of informatie: eventuele informatie kan via 0900-8844 worden doorgegeven of indien gewenst anoniem via 0800-7000.

Meer 'corona'-babbeltrucs:

Bron: RTV Noord