Malafide apps van Android uit de Google Playstore zijn alleen al in september ongeveer 335 miljoen keer gedownload. Bijna vijftig van de in totaal ruim 170 applicaties bevatten ‘adware’: software die ongewenste advertenties laat zien.

Daarnaast bevatten vijftien van de malafide apps een vorm van abonnementsfraude: de applicatie tracht de gebruiker op te lichten door een abonnement af te laten sluiten zonder duidelijk te vermelden dat er maandelijkse kosten aan hangen. Deze apps werden twintig miljoen keer gedownload, meldt malware-onderzoeker Lukas Stefanko van antivirusbedrijf ESET in een tweet.

Proefabonnement

Afgelopen mei bleek dat de populaire app Voice Recording Free ook aan deze vorm van fraude deed: bij het installeren van de app kun je een gratis proefabonnement starten. Zette je dit abonnement niet binnen drie dagen stop, dan kreeg je maandelijks een rekening van 210 euro.

Apps verwijderd

In totaal ontdekte Stefanko ruim 170 apps die de gebruiker op verschillende manieren oplichten. Google heeft inmiddels bijna alle apps van de lijst verwijderd uit de Playstore.

Bron: Lukas Stefanko / Bright