Misschien ben je zelf wel eens door ze gebeld: mensen die beweren van Microsoft Tech Support te zijn. In het Engels, met een Aziatisch of Afrikaans accent, vertellen ze dat jouw computer geïnfecteerd is. Ze vragen vervolgens of je hen toegang wilt geven tot je computer. Hoe weet je eigenlijk dat je met een Microsoftbeller te maken hebt?

'Microsoft zal je nooit spontaan of ongevraagd bellen met discussies over je computer, tenzij je zelf ooit dat gesprek bent begonnen met Microsoft', zo vertelt Hans Bos van Microsoft. 'Dus als je het verrast dat Microsoft je spontaan belt, dan is dat meestal gewoon oplichting.'

Oplichtingstrucs

De oplichters gaan op verschillende manieren te werk. 'Soms vragen ze je een wachtwoord te delen. Dat is ook al opvallend. We zullen nooit vragen om een wachtwoord, want dat blijft van jezelf en dat moet je geheim houden.'

Maar Microsoft-oplichters gebruiken ook andere trucs om jou online op te lichten. 'Andere pogingen zullen erop gericht zijn je een website te laten bezoeken en daar vandaan een programma te installeren. Wees daar ook alert op', zo eindigt Hans.

Andere namen

De oplichters bellen soms ook met andere namen. Soms zeggen ze te werken voor de Windows Helpdesk, het Windows Service Center, Windows Care of Microsoft Ondersteuning. Ook de introductie van Windows 10 wordt misbruikt door deze oplichters.

Geld overmaken

Joze uit Oosterhout is een van de vele slachtoffers van Microsoftbellers. Ze kreeg tijdens het telefoongesprek de opdracht € 10,- naar 'Microsoft' over te maken, zodat de 'medewerker' het probleem kon oplossen. 'Op het moment dat ik mijn TAN-code in wilde tikken, zei hij opeens: stop, er zit een hacker op de ING-bank', zo vertelt Joze in de uitzending van Opgelicht?! Cybercrime.

Terwijl ze het geld wilde overmaken, hadden criminelen haar computer al gehackt. Zo konden fraudeurs op haar betaalrekening een ander bedrag invoeren dan dat zij zelf had ingevoerd. Joze raakte hierdoor € 2000,- kwijt.

Gerelateerd