Als je een lening wilt afsluiten, dan is het belangrijk dat je dit doet bij een betrouwbare kredietverstrekker. In dit artikel lees je waarop je moet letten bij het afsluiten van een lening en hoe je kunt controleren of een aanbieder betrouwbaar is.

Op de Nederlandse markt zijn illegale kredietverstrekkers actief. Zij hebben geen vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en mogen daarom geen leningen aanbieden. Ga nooit in zee met een aanbieder zonder vergunning! Op de website van de AFM kun je controleren of een aanbieder een vergunning heeft en in Nederland actief mag zijn. Ook plaatst de AFM regelmatig waarschuwingen op haar website voor malafide partijen.

Leningen zonder BKR-toetsing

Op internet verschijnen regelmatig advertenties met aanbiedingen voor het afsluiten van leningen zonder BKR-toetsing. Als je in een lastige financiële positie zit, kan de verleiding groot zijn om hierop in te gaan. Maar laat je niet verleiden! Deze aanbieders vragen vaak om geld voordat de lening afgesloten kan worden. Dit zijn dan bijvoorbeeld administratiekosten of een verzekeringspremie. Na betaling van deze kosten hoor je niets meer of krijgt je bericht dat de aanvraag is afgewezen. Jouw betaalde geld is weg en de lening wordt nooit verstrekt.

Kosten

Voor het afsluiten van een persoonlijke lening mag een adviseur geen kosten in rekening brengen. Het berekenen van administratiekosten of kosten voor de aanvraag zijn dus niet toegestaan. Worden er wel kosten berekend, ga dan niet met de betreffende adviseur in zee en meld het bij de AFM. Voor een advies over verzekeringen mogen wel kosten in rekening gebracht worden. Maar verzekeringsadvies is niet verplicht. Informeer vooraf of een verzekeringsadviseur iets rekent, en waarvoor dat is.

Controleer aanbieder

Controleer altijd of een kredietverstrekker een vergunning heeft van de AFM. Aanbieders of bemiddelaars zonder vergunning mogen je geen lening geven of creditcard verkopen. Via check je aanbieder op de site van de AFM kun je controleren of een partij die leningen aanbiedt betrouwbaar is.

Bron: Opgelicht?! / AFM

Gerelateerd