Wanneer een hotel/campingmedewerker om je legitimatie vraagt, ben je misschien vanuit je vakantiegevoel geneigd die te geven. Je hebt dan immers geen zin in 'gedoe'. Dit is begrijpelijk, maar ook onverstandig. Iedereen die hier een (onbeschermde) kopie van maakt, kan jouw identiteit misbruiken. Wat zijn je rechten? Wat mag wel en niet? Wat moet je doen?
Door onvoorzichtig met je identiteitsbewijs of paspoort om te gaan, loop je het risico dat kwaadwillenden deze informatie in handen krijgen. Met gevoelige gegevens, zoals je burgerservicenummer (BSN), kunnen criminelen identiteitsfraude plegen. Hierbij gebruiken ze jouw persoonsgegevens om producten te bestellen of geld en toegang tot andere diensten te verkrijgen uit jouw naam. Ook kunnen ze bijvoorbeeld een bankrekening openen en deze gebruiken voor witwaspraktijken.
Wat mag wel en niet?
Ook in Nederland wordt vaak om een kopie van je ID gevraagd, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een telefoonabonnement. In principe mag dit niet van je geëist worden, maar er zijn uitzonderingen. Sommige partijen mogen wel een kopie van je legitimatie maken of bepaalde gegevens overschrijven. Hier vind je een overzicht van welke instanties wat mogen vragen. Toch kun je er soms niet aan ontkomen, zoals wanneer de ANWB een visum voor je aanvraagt. In het buitenland ligt de regelgeving voor het verstrekken van je legitimatie anders. Dit wordt vaak lokaal geregeld, waardoor de kwestie complexer ligt.
Medewerkers van bedrijven
Op veel plekken waar je iets kunt huren wordt door medewerkers geëist dat ze een kopie van je identiteitsbewijs of paspoort mogen maken. Dit kan zijn bij de balie van een camping of hotel, maar ook bijvoorbeeld bij auto- en botenverhuur. Soms willen ze je legitimatie zelfs innemen als borg, of wanneer het erg druk is om later gegevens van over te schrijven. Wanneer je niet akkoord gaat, kan het personeel weigeren je te helpen totdat je toegeeft. Niet doen! Wat je wel kunt doen
- Laat de medewerker of eigenaar enkel de belangrijkste gegevens overschrijven.
- Gebruik een ID-cover of ID-cover paspoort van de ANWB, deze dekt gevoelige gegevens die medewerkers ook helemaal niet nodig hebben af tijdens het kopiëren.
- Maak een kopie met behulp van de KopieID app.
- Neem zelf een kopie mee en streep je BSN door. Zet op het identiteitsbewijs het woord 'kopie'. Je kunt ook vermelden waarvoor de kopie dient, zoals 'kopie camping'.
Rustig blijven
Mocht de medewerker al de bovenstaande opties afwijzen, wees vriendelijk, duidelijk en vooral volhardend. Probeer de situatie rustig uit te leggen en er samen uit te komen. Wil je de kans op dergelijke situaties kleiner maken, kun je ook voor het boeken vragen wat er van je wordt verwacht. Wanneer je dit per e-mail doet, kun je van tevoren een overweging maken en je hebt bewijs. Toch biedt dit ook geen uitsluitsel, want ter plekke kunnen mensen toch van gedachten veranderen. Het blijft dus een lastige kwestie.
Gebruik maken van een ACSI Club ID
Een alternatief is bijvoorbeeld een ACSI Club ID of een Camping Key Europe. De kaarten worden geaccepteerd als vervangend legitimatiebewijs op tienduizenden campings in Europa. Op de kaarten ontbreken gevoelige data, zoals een BSN en pasfoto.
Noot: dit artikel is aangepast op 26 juni 2019.