Er zijn oplichters actief de gebruik maken van een valse betaal-app. Mensen die iets op Marktplaats te koop zetten, krijgen bezoek van een koper. Dit maakt direct het geld over via mobiel bankieren, terwijl de verkoper meekijkt. Toch komt het geld niet binnen. De koper blijkt gebruik te maken van een valse app.

Om te voorkomen dat je wordt opgelicht met een valse betaal-app, kun je de volgende dingen doen.

  • Vertrouw vooral je eigen scherm. Dus pas als je op je eigen scherm ziet dat het geld is binnengekomen op je eigen rekening, weet je echt zeker dat het geld binnen is. Een screenshot of meekijken is dus niet voldoende.
  • Bij sommige banken kun je via internetbankieren zelf een betaling aanmaken, die je kunt doorsturen naar de desbetreffende persoon. Als hij dan betaalt, staat het geld wel direct op je rekening. Ook kun je zelf een betaalverzoek versturen via bijvoorbeeld Tikkie.
  • Het klinkt suf, maar cash betalen is altijd een optie. Wees hierbij wel alert op vals geld.Er zijn sites beschikbaar waar je kan checken of een IBAN-nummer wel of niet bestaat. Deze site geeft ook aan wat er wel of niet klopt aan het getal. Let op: deze check geeft geen 100% garantie. Als de oplichters een bestaand rekeningnummer gebruiken in de nep-app, dan zal de site dus aangeven dat het nummer klopt. Voorbeelden van dit soort sites zijn nl.ibancalculator.com, www.ibannl.org/iban-check en nl.iban.com.

Meer informatie: dossier valse betaal-apps

Gerelateerd