Zoals wij hebben aangetoond, is het eenvoudig om via berichtendiensten als Telegram vals geld te kopen. Maar hoe weet je nou of het briefgeld in jouw portemonnee wel echt is?

Echt briefgeld kun je herkennen aan een groot aantal kenmerken, zoals het papier, de voelbare inkt, het watermerk, het hologram, de microtekst en hoe een briefje reageert op ultraviolet- en infrarood licht.

Het is ook niet verwonderlijk dat er zoveel eisen worden verbonden aan het aantal echtheidskenmerken, want als vals geld in omloop komt, is de schade vaak niet te overzien.

Echtheidskenmerken van briefgeld

Wil jij per briefje weten wat alle echtheidskenmerken zijn? Volg dan onderstaande link naar De Nederlandsche Bank.

Kenmerken van alle eurobiljetten

De Nederlandsche Bank heeft overigens ook een app ontwikkeld waarmee je de echtheid van een eurobiljet kunt controleren. Deze app - genaamd 'Echt of Vals' - kun je hier downloaden:

Accepteer geen nepgeld en geef het niet uit

Weet je niet of een biljet echt is? Accepteer het dan niet. Heb je het briefje toch geaccepteerd en ontdek je pas later dat het niet echt is? Geef het dan niet moedwillig opnieuw uit, dat is strafbaar.

Weet je van wie je het briefje hebt ontvangen? Doe dan aangifte bij de politie. Is deze informatie niet bekend? Dan kun je naar de bank of kun je het bericht opsturen naar De Nederlandsche Bank.

Bron: De Nederlandsche Bank

Dit artikel verscheen op 19 november 2019 en is op 14 januari 2020 door de redactie geactualiseerd.