Op de redactie komen geregeld klachten binnen van mensen die slachtoffer zijn geworden van oplichting met huurwoningen. Dit kan je veel geld kosten, wat de oplichter in zijn zak steekt. Opgelicht?! geeft enkele tips om te voorkomen dat ook jij hier de dupe van wordt.

1. De verhuurder zit in het buitenland

Indien de verhuurder in het buitenland zit, is het goed om sceptisch te zijn. Als dit inhoudt dat hij de woning niet aan je kan laten zien, mogen de alarmbellen best gaan rinkelen. Mocht hij vervolgens willen dat je alvast geld vooruitbetaalt, is het verstandig om niet met hem in zee te gaan en iets anders te zoeken.

2. Slecht vertaalde stukken tekst

Sommige advertenties van (buitenlandse) malafide verhuurders zijn gemakkelijk te herkennen aan de teksten die slecht zijn vertaald via Google Translate. Hierdoor kloppen de zinsconstructies niet meer en zijn woorden vaak letterlijk vertaald vanuit de originele taal.

3. Doe geen betaling zonder een bezichtiging, contract en sleutel

Het is gebruikelijk om eerst een bezichtiging te hebben, dan een contract te tekenen, vervolgens de sleutel te krijgen en dan pas geld over te maken. Geef eerder geen geld. Er zijn veel gevallen bekend waarbij mensen te snel geld overmaken en vervolgens ontdekken in een scam te zijn getrapt.

4. Pas op met betalen

Het is verdacht wanneer de verhuurder wil dat je geld overmaakt via een betaalsysteem als Western Union, via een prepaid creditcard of wanneer je contant geld moet meenemen. Dit zijn niet de gebruikelijke betaalmethoden, wat wel het geval is wanneer je geld overmaakt naar een bank via bijvoorbeeld internetbankieren. Maar ook dan moet je goed oppassen. Check het rekeningnummer altijd op politie.nl. Maak ook geen schimmige afspraken met verhuurders. Een voorbeeld van zo'n afspraak is wanneer eerst geld naar jouw rekening wordt gestort, wat jij dan met korting op je huur moet overmaken naar het rekeningnummer van je verhuurder. De kans is dan groot dat je gebruikt wordt als katvanger.

5. Toch slachtoffer geworden?

Ben je toch slachtoffer geworden van oplichting in de woonsector, doe dan altijd aangifte bij de politie!

Gerelateerd