Een stroom van reacties kwam los toen Opgelicht?! in mei aandacht besteedde aan de Woerdense teckelfokkers. Tientallen gedupeerden mailden de redactie, stuk voor stuk met honden met lichamelijke en mentale klachten.

Na onze uitzending van 18 september praatte Opgelicht?! door met Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten in een livestream op internet. Je kunt deze livestream hieronder bekijken. (Het artikel loopt door onder de video)

Vertrek in holst van de nacht

De praktijken van Marion en Betty van Z. worden hierna ook uitgebreid in andere media belicht. Het wordt moeder en dochter te heet onder de voeten en in het holst van de nacht vertrekken ze naar een dorpje onder Luik. Ze vragen of ze met tien teckels kunnen logeren bij een andere fokker. Deze mensen schrikken zich kapot als Betty arriveert met wel negentig honden. Ze zijn in slechte toestand en de volgende dag moeten ze vertrekken. Dan verplaatsen ze zich naar een loods, waar Marion met nog eens tientallen honden arriveert. Wij spreken de eigenaren die niet weten wat ze met de situatie aan moeten. Ze maken zich ernstig zorgen over de toestand van de honden. Een dag later verdwijnen Marion en Betty weer met de honden, met onbekende bestemming.

250 honden

Hoeveel honden er gehouden op de boerderij in Woerden worden wordt duidelijk als de politie en NVWA een inval doen in juni. Die dag staan er bussen op de stoep met Hongaarse kentekens en buurtbewoners zien dat er reiskoffers worden ingeladen. Er worden 250 honden aangetroffen, waarvan 157 in bewaring worden genomen. Twee maanden later zullen er nog twintig volgen. De honden, Teckels en Waterhonden, verkeren in slechte toestand. De overige honden mogen volgens de NVWA blijven, omdat ze er niet te slecht aan toe zijn en de fokkers kans krijgen om de boel te herstellen.

Schrijnend beeldmateriaal

Opmerkelijk, want Opgelicht?! weet dan via oud-medewerkers dat de situatie bij de fokkers al jarenlang schrijnend is. Een oud-stagiaire heeft beeldmateriaal gemaakt, dat ze aan Opgelicht?! geeft. We zien teckelflats met opgesloten honden in erbarmelijke omstandigheden. Soms hebben ze acute medische hulp nodig, die zij niet krijgen van de fokkers. De ontlasting is aangekoekt en verschillende hokken zitten onder het bloed. De honden zitten hier 24 uur per dag in opgesloten en vertonen afwijkend gedrag.

Geen controles

De stagiaire trekt aan de bel bij haar school, maar er gebeurt niets. Ze vertelt dat ze nimmer controles heeft gezien, niet van de NVWA, maar ook niet van de Raad van Beheer, die de afgelopen drie jaar bijna 300 stambomen afgeeft aan de kennels van de fokkers: Wie Anders en Van de Vliegende Kiep. Bij de stambomen hoort een gezondheids- en locatiecontrole van de Raad. Per stamboom levert dat de instantie ongeveer 120 euro op.

Raad van Beheer wist van niets

De Raad van Beheer vertelt in een gesprek voor onze eerste uitzending al dat teckels ‘heel geschikt zijn om in grote aantallen te houden’ en beweert nu dat het niets van de schandalige fokpraktijken op deze schaal heeft geweten. Sterker nog, ze geven in 2016 Marion een Gouden Erespeld voor haar verdiensten voor het ras.

Pas na de uitzending trekken zij de dienstverlening in en schrijven zij over 2018 geen stambomen meer te hebben uitgegeven. Niettemin is Opgelicht?! in het bezit van papieren die in mei nog zijn afgegeven door de Raad.

Dode teckels in de vriezer

Bij Opgelicht?! komen keer op keer signalen binnen dat de dames een verhuizing naar het buitenland voorbereiden. Dat, terwijl door alle aangetroffen misstanden inmiddels een strafrechtelijk onderzoek loopt naar moeder en dochter. Maar de NVWA noemt de aanwijzingen ‘hypothetische situaties’ en wil nergens op reageren ‘gedurende het onderzoek’. Deze zelfde NVWA blijkt in mei, twee dagen na onze uitzending, zes dode teckels uit de vriezer te hebben gehaald bij de fokkers. Deze worden overgebracht naar het lokale dierenasiel voor verder onderzoek. Alleen de chip wordt uitgelezen, verder onderzoek door de NVWA komt er nooit. Net zo goed als dat de NVWA aangeeft graag contact te willen met de oud-medewerker van de fokkers, als wij hen de schokkende beelden laten zien. Opgelicht?! legt het contact tussen die twee, maar de NVWA laat nooit iets horen.

Gesleep en verkoop

Ondertussen wordt er nog steeds met de honden gesleept. In een bloedhete week zitten er twintig teckels in een garagebox van Marion en Betty in het centrum van Woerden. Er wordt geen actie ondernomen door gewaarschuwde instanties, de honden ‘worden uitgelaten’. Ondertussen gaat de verkoop ook nog door. Hoewel de papieren ontbreken, worden er nog steeds honden verkocht. De fokkers dringen erop aan dat de koopster het eerste half jaar geen dierenarts bezoekt. Een hondje moet 200 euro kosten. Als de koopster vraagt of dat goedkoper kan door het gebrek aan papieren, snauwt Betty haar toe. ‘200 euro en geen cent minder. Met papieren had hij me makkelijk 1500 euro opgeleverd.’

Verhuizing naar Hongarije

’s Nachts verschijnen er verhuiswagens. Langzaam wordt de boerderij leeggemaakt en daarmee verdwijnen ook de honden. Waarheen, dat weet de NVWA niet. Op een ochtend krijgt Opgelicht?! telefoon met het nieuwe adres van de teckelfokkers in het Hongaarse plaatsje Barcs, net over de grens met Kroatië. Via de facebook-groep 'Broodfokkers en handelaren moeten verboden worden' komen we in contact met een dierenbeschermer uit Hongarije, die zich ernstig zorgen maakt over de situatie in Barcs. Wij voorzien haar van informatie waar we kunnen. Wij verwachten dat er tussen de zeventig en honderd honden bij de fokkers zitten.

Hongaarse politie grijpt in

Binnen twee weken valt de Hongaarse politie binnen en treft 106 teckeltjes aan, zeer ernstig verwaarloosd. Veel van de honden zitten in reiskoffers, soms nog in de verhuisdozen. Marion en Betty lijken zich meewerkend op te stellen, maar terwijl de een de politie afleidt probeert de ander nog papieren te verstoppen. Naast de Nederlandse vrouwen is er een man uit Holland aanwezig, die ook Hongaars spreekt.

Alle teckels worden in beslag genomen. Ook in Hongarije loopt nu een onderzoek naar de vrouwen, maar de dieren zijn nog in hun bezit. Als de procedure is afgerond zullen de honden beschikbaar komen voor adoptie. Tot die tijd zitten zij veilig in dierenopvang en bij gastgezinnen.

Administratie verdwijnt bij terugkomst

Nog geen week na de ontmaskering in Hongarije, zetten Marion en Betty weer voet in Nederland. Nauwelijks gearriveerd vertrekt Marion naar de andere kant van Woerden, om daar in de vuilnisbak van een kantoor haar afval weg te gooien. Opgelicht?! spreekt haar aan en ontdekt dat het weggegooide afval delen van de administratie van de afgelopen jaren bevat. Dat wekt woede bij Marion. Erna rijdt ze tot 4 maal in op een van de journalisten.

Gerelateerd