De gemeente Helmond eist ruim 7,5 ton van een voormalig ambtenaar die terechtstaat voor fraude. Het gaat om de directe schade door oplichting (4,5 ton) en de kosten van onderzoeken die zijn gedaan naar de omvang van de fraudezaak, aldus de claim die donderdag op de eerste procesdag werd besproken.

Het voormalig hoofd van de interne dienst van de gemeente wordt verdacht van oplichting, diefstal, witwassen en valsheid in geschrifte. Zijn toenmalige echtgenote wordt verdacht van witwassen en heling.

Ambtenaar Pieter H. (57) liet de gemeente Helmond systematisch opdraaien voor privébestedingen, erkende hij donderdag. Leveranciers van de gemeente betaalden bijvoorbeeld zijn facturen en brachten de bedragen met winst weer in rekening bij de gemeente. Pieter H. kon de facturen zelf goedkeuren.

De gemeenteambtenaar bekostigde op die manier onder andere twee Volvo’s, kleding voor zijn echtgenote, tuinaanleg en het interieur van zijn huis in Echt en dure elektronica zoals computers en tv’s.

Achteraf denkt ze dat haar man is getroffen door grootheidswaanzin. Pieter H. verklaarde donderdag dat hij een goede man wilde zijn voor het gezin.

Pieter H. werd na zijn ontslag bij de gemeente gearresteerd en zat kort vast. Ook zijn echtgenote zat kort vast en verloor haar baan bij de gemeente Leudal. Voor de strafzaak tegen het voormalig echtpaar is twee dagen uitgetrokken. De aanklagers formuleren 22 maart hun eis.

Bron: ANP

Gerelateerd