Een hacker heeft in België een grote hoeveelheid persoonsgegevens die hij had gestolen bij dertien bedrijven op afgeschermde websites gezet. Dat meldden Belgische media vandaag.

De hacker die zich Rex Mundi (koning van de wereld) noemt stal de gegevens bij onder andere de medische controledienst Mensura, pizzaketen Domino's en online kredietverstrekker Buyway. De gedupeerde firma's zouden hebben geweigerd geld aan de computercrimineel te betalen waarna deze de data op internet zette.

Het gaat om privacygevoelig materiaal zoals bankgegevens en wachtwoorden. Ze staan op een zogenoemd dark web, een serie sites die alleen met een speciale browser kunnen worden geopend. In totaal gaat het om de persoonsdata van zeker duizend Nederlanders en tienduizenden Belgen.

Domino's Pizza verklaarde vrijdag dat de hacker ,,een flinke geldsom'' had gevraagd waar het bedrijf niet op is ingegaan. Volgens de keten zijn er bij deze firma alleen (mail) adressen en namen gestolen en geen bankgegevens. In juni had het bedrijf zijn klanten al geadviseerd wachtwoorden te veranderen.

Bron: ANP (02-01-15)

Gerelateerd