De politie heeft een man opgepakt die mogelijk de wachtwoorden van tientallen mensen heeft gebruikt om op hun naam online dure spullen te kopen en die vervolgens weer te verkopen. Voorkom dat dit jou overkomt door een veilig wachtwoord te gebruiken en hier zorgvuldig mee om te gaan.

De verdachte wist de accounts te hacken die de slachtoffers bij een bepaald postorderbedrijf hadden. De politie zegt een tweede verdachte in het vizier te hebben. Begin dit jaar besteedde Opgelicht?! in de uitzending aandacht aan deze oplichtingstruc.

Ruim veertig gedupeerden

Ruim veertig mensen zijn gedupeerd, voor gemiddeld 1000 euro per persoon. Zij kregen rekeningen van de webshop voor onder meer mobiele telefoons, televisies en andere dure elektronische apparaten die ze nooit hadden besteld.

Goederen afgeleverd bij bezorgpunten

De verdachte is 25 en komt uit Den Bosch. Hij hackte de accounts van de slachtoffers en liet de goederen afleveren bij bezorgpunten door het hele land. Daar haalde een handlanger de pakketjes op, die daarna zo snel mogelijk werden doorverkocht aan tweedehands winkels.

Gebruik een wachtwoordzin

De politie adviseert in plaats van een wachtwoord, een wachtzin te gebruiken en die regelmatig te wijzigen. Nog veel meer tips over het creëren van een veilig wachtwoord vind je hier. Vaak maken criminelen gebruik van phishingmails om wachtwoorden buit te maken. Als je daarop ingaat maakt het niet uit hoe sterk je wachtwoord is. Zodra je je inloggegevens hebt ingevoerd op een valse site, kunnen fraudeurs daar misbruik van maken. In dit artikel kun je tips vinden om phishing te voorkomen.

Bron: ANP / Opgelicht?!