Lagere straffen dan geëist voor de twee mannen die vorig jaar tientallen mensen oplichtten door op Marktplaats dure telefoons en laptops te kopen zonder die daadwerkelijk te betalen. Galiil A. (24) moet 18 maanden onvoorwaardelijk achter de tralies. Tegen hem was 30 maanden geëist. Medeverdachte Davy de R. (19) blijft op vrije voeten: hij kreeg een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een werkstraf van 240 uur. Beide mannen moeten ook een schadevergoeding betalen aan enkele gedupeerden.

Ze hebben zich op een nare manier verrijkt ten koste van anderen die daar fors door zijn benadeeld', oordeelde de rechtbank. 'Verdachten beschadigen hiermee ook het vertrouwen dat mensen moeten kunnen hebben in het handelen op internet. Het is extra kwalijk dat gedupeerden bedreigd werden als ze verhaal wilden halen'. Van een criminele organisatie was echter geen sprake, oordeelde de meervoudige strafkamer.

Marktplaatsverkopers om de tuin geleid met vervalste betaalbewijzen

Hagenees Davy de R. en Delftenaar Galiil A. reageerden op Marktplaatsadvertenties voor dure telefoons en laptops. Ze lieten vervalste screenshots van betalingen zien en gebruikten een nep-bankapp. Verkopers werden om de tuin geleid en gaven daarop hun elektronica af. Pas later bleek dat er nooit een cent was overgemaakt.

In totaal verzamelde de politie 52 aangiften tegen het oplichtersduo. Het Openbaar Ministerie vervolgde maar een aantal van deze zaken. De slachtoffers van de onbehandelde zaken krijgen geen schadevergoeding en moeten nu zelf naar de civile rechter om schadeloos gesteld te worden.