De Friese recherche heeft op maandag 18 mei een 21-jarige inwoner van Groningen aangehouden in de grootste ‘smishing’-zaak (sms phishing) ooit. Uit onderzoek is gebleken dat hij zijn slachtoffers onder andere via Marktplaats en sms benaderde. 

De verdachte pleegde diverse cybercrimemisdrijven.

Toegang tot online bankieromgeving

De slachtoffers werden naar (vervalste) websites gelokt, waar hun privégegevens werden verzameld. Dit deed de verdachte door openstaande rekeningen te falsificeren. Een andere methode die hij gebruikte was een verificatieproces waarbij de slachtoffers werden verleid om één cent over te maken met een betaallink. De verdachte kon hierdoor toegang krijgen tot de online bankieromgeving van de slachtoffers, waarna hij geld van hun rekeningen afhaalde door te pinnen of online aankopen te doen.

Geldezels voor witwassen

De verdachte had meerdere geldezels voor hem werken, waardoor hij geld kon witwassen. Dit zijn mensen die hun bankrekening beschikbaar stellen voor het storten en opnemen van geld, zodat criminelen zelf buiten schot blijven. Maar in deze zaak lukte dat dus niet. Ook geldezels maken zich schuldig aan fraude, met een strafblad en geblokkeerde rekening tot gevolg.

1,1 miljoen euro

Bij een van de cybercrimemisdrijven maakte de verdachte maar liefst 1,1 miljoen euro buit. Het ging hier om een ondernemer uit Noord-Nederland, van wie de bankrekening werd geplunderd nadat hij een foute link had aangeklikt in een sms'je. Het bericht leidde hem naar een door hackers nagemaakte bankomgeving. Het geld werd overgeboekt naar bankrekeningen van 140 geldezels in Nederland.

Verdachte zit vast, onderzoek loopt nog

De verdachte werd op heterdaad aangehouden en zit nog vast. Toen de recherche zijn verblijfsplek binnenging, werd er een laptop gevonden waarop een dashboard draaide met allerlei digitale oplichtingsmethoden. Tijdens de aanhouding is er tevens beslag gelegd op een telefoon, computerapparatuur en luxegoederen, zoals extreem dure kleding. De recherche sluit meer aanhoudingen in deze zaak niet uit.

Cybertip: zie hier de uitzending terug over wat smishing precies is.

Bron: Politie.nl