Het Openbaar Ministerie verdenkt het Veldhovense hardhoutfonds Groen Invest en de 68-jarige directeur Frans van der H. van faillissementsfraude.

Onder leiding van het functioneel parket is de FIOD bezig met een strafrechtelijk onderzoek, maakte het Openbaar Ministerie dinsdag bekend. Aanleiding is aangifte door de curator van Groen Invest. Het onderzoek duurt vermoedelijk nog tot het eind van het jaar en dan beslist het OM of er een strafzaak komt.

Vanaf 2004 is er geen fatsoenlijke administratie bijgehouden, aldus het OM in een verklaring. Het vermoeden bestaat dat vanaf 2007 inleg is verdwenen.

Groen Invest ging in 2009 failliet. In totaal belegden 6000 investeerders 80 miljoen euro in het fonds. Zij krijgen volgens de laatste prognoses slechts een fractie van hun inleg terug.

De curator heeft geconcludeerd dat het bedrijf niet beschikte over voldoende expertise. Er werd in Nederland en het buitenland grond gekocht die niet geschikt was voor bosbouw. Volgens de curator heeft directeur Frans van der H. zeker 2,4 miljoen euro van beleggers voor privédoeleinden gebruikt.

De Autoriteit Financiële Markten constateerde al in 2006 dat Groen Invest niet de juiste expertise had. Bovendien uitte de toezichthouder destijds al haar twijfels over de integriteit van het bestuur.

ANP

Gerelateerd