Als je een gebruiker bent van internetbrowser Google Chrome zul je vanaf juli 2018 merken dat Google een verandering heeft doorgevoerd. Chrome zal namelijk http-adressen als onveilig markeren.

In de URL (in de adresbalk) wordt er onderscheid gemaakt tussen http-adressen en https-adressen.

Https-adressen

Onder https-adressen vallen over het algemeen websites die veilig zijn. Dat laat Google Chrome je weten door de websites 'veilig' te markeren in de adresbalk. Je kunt zien hoe dit eruit ziet in het filmpje hieronder.

Niet veilig

Vanaf juli zal Google Chrome naast 'veilig' ook 'niet veilig' laten zien in de adresbalk. Er zal 'niet veilig' komen te staan bij websites met http-adressen. Deze adressen zijn minder veilig dan de https-adressen. Bij http-sites is er bijvoorbeeld meer risico dat gegevens gelekt worden.

Certificaat

Het is voor eigenaren van websites met http-adressen mogelijk om https-adressen te krijgen. Om een https-adres te krijgen zullen ze hun website veiliger moeten maken. Dit kunnen ze bijvoorbeeld doen door een bepaald certificaat te downloaden. Door dit certificaat worden de gegevens die je als gebruiker op een websites deelt versleuteld. Op die manier blijven je gegevens veilig.

Waarschuwen

Door de nieuwe markering in te voeren hoopt Google Chrome de gebruikers van de internetbrowser beter te waarschuwen voor onveilige websites.

Bron: Google Security Blog

Gerelateerd