De GGD meldt dat op verschillende locaties in Nederland criminelen actief zijn die zich voordoen als GGD-medewerkers. Op deze wijze proberen ze telefonisch persoonlijke en financiële gegevens afhandig te maken. Daarnaast gaan ze onaangekondigd langs huizen voor een vaccinatie of een coronatest.

GGD Drenthe geeft om die reden tips om oplichting te voorkomen.

Bezoek is nooit onaangekondigd

De GGD wil ten eerste benadrukken dat ze nooit onaangekondigd langskomen voor een coronatest. Daarnaast benaderen ze mensen niet actief voor het maken van een afspraak. Laat de persoon dan ook niet binnen en neem direct contact op met GGD Drenthe of jouw plaatselijke GGD.

Als je zelf contact opneemt voor een test, wordt er gevraagd naar je naam, adres, geboortedatum en BSN-nummer.

Wel bron- en contactonderzoek

De GGD kan wel contact opnemen voor bron- en contactonderzoek. GGD Drenthe vraagt in dit geval alleen naar je naam, adres en geboortedatum. Er zal dus niet worden gevraagd naar je financiële gegevens en/of BSN-nummer. De medewerker zal ook vragen of je coronaklachten hebt. Zo ja, dan dien je je te laten testen.

Maak het kenbaar als je het gesprek niet vertrouwt

Geef het aan als je het telefoongesprek niet vertrouwt. 'Een GGD-medewerker vindt dit geen probleem en gaat samen met jou op zoek naar een manier om je gerust te stellen.' Je kunt bijvoorbeeld ook vragen of je zelf de GGD mag bellen.

Wees voorzichtig met het delen van informatie

Ook dien je voorzichtig te zijn met welke informatie je op social media deelt. Als je openlijk op social media deelt dat je getest bent op het coronavirus, kunnen oplichters je contacten benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek.

Contact

Als je vragen hebt over coronamaatregelen kun je contact opnemen met de GGD. Dit geldt ook voor het maken van een testafspraak. Als je tot de risicogroep behoort en ernstige (benauwdheids)klachten hebt, dien je je huisarts te bellen.

Bron: Coevordernieuws / GGD Drenthe