Clemens K., de boekhouder die naar Thailand vluchtte na het verduisteren van miljoenen euro's van een kunstfonds, bereidt zijn terugkeer naar Nederland voor. Dat heeft hij de Volkskrant per e-mail laten weten. Hij zegt dat hij bij de rechter verantwoording wil afleggen over de fraude.

De man werd in 2010 bij verstek werd veroordeeld tot 5 jaar cel voor het verduisteren van 16 miljoen euro van de Amsterdamse Stichting Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwfonds (BKVB). Er loopt een beroepszaak bij het hof.

Tegen de Volkskrant verklaart hij dat hij verantwoordelijk is en spijt heeft. Maar volgens hem heeft de bedrijfscultuur en het gebrekkige toezicht bij het fonds de verduistering in de hand gewerkt. Hij heeft het onder meer over het oppotten van grote bedragen.

In december werd bekend dat politie en justitie hernieuwd onderzoek doen naar de fraude naar aanleiding van een uitgebreide verklaring die K. op video had afgelegd tegenover zijn advocaten. Zijn advocaten menen dat K. onder druk van criminelen heeft gehandeld en dat hij is afgeperst. Justitie heeft nog een handvol andere verdachten op de korrel, maar met hun zaken wordt geen haast gemaakt zolang die van K. nog niet is afgedaan.

K. (43) zegt tegen de krant dat hij met zijn zoons "in grote armoede" leeft in Thailand, dat geen uitleveringsverdrag heeft met Nederland.

ANP

Gerelateerd