Een jaar geleden besteedde Opgelicht?! aandacht aan Nils S. van Merlijn Budgetbeheer. Dinsdag heeft de rechtbank Gelderland de 37-jarige man veroordeeld voor het verduisteren van geld dat hij voor zijn cliënten beheerde. Hij kreeg een gevangenisstraf van 4 maanden opgelegd, waarvan 2 voorwaardelijk.

De Apeldoorner had een budget-/schuldhulpverleningsbedrijf, Merlijn Budgetbeheer. In dit werk begeleidde hij mensen die in financiële problemen waren geraakt. Een deel van het door de slachtoffers gestorte geld stak hij in eigen zak. De rechtbank neemt Nils S. kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van kwetsbare mensen.

Schadevergoeding

Drie slachtoffers hebben een schadevergoeding toegekend gekregen. Daarnaast zijn zeven andere gevallen afgewezen, omdat hier onvoldoende bewijzen voor zijn. De bewindvoerder wordt voor oplichting vrijgesproken, omdat niet kan worden vastgesteld dat het bedrijf vanaf het begin uit was op eigen gewin.

Geen verantwoordelijkheid

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank de houding van Nils S. meegenomen. Hij bleef namelijk ontkennen dat hij er iets mee te maken had. Daarnaast heeft S. geen moment zijn excuses aangeboden aan de slachtoffers. Ook zou hij geen verantwoording hebben genomen en snel geld willen verdienen.

Proeftijd

Aan de voorwaardelijke straf hangt een proeftijd van 2 jaar. De man mag zich 5 jaar lang niet bezighouden met budgetbeheer of schuldhulpverlening.

Bron: rechtspraak.nl

Gerelateerd