Typ jij een hele URL in als je op zoek bent naar een bepaalde website? De kans is vrij groot dat je gewoon alleen de naam van de site intypt, om zo via de Google-zoekresultaten naar desbetreffende pagina te navigeren. Nu blijkt dat oplichters valse zoekresultaten maken via advertenties, om je zo op een phishinglink te laten klikken.
Door advertentieruimte te kopen kun je ervoor zorgen dat een link prominent wordt aangeboden in de zoekresultaten. Gebruikers krijgen dit dan als eerste resultaat te zien, boven de meest relevante hits dus. Het valt veel mensen vaak niet eens op dat er 'Advertentie' bij het resultaat staat, waardoor de kans groot is dat hierop geklikt wordt. Er is natuurlijk niets aan de hand als dit je naar de gewenste pagina leidt. Maar als je op een phishingpagina terechtkomt, is het een heel ander verhaal.
Neppe Youtube-pagina toont beveiligingsprobleem
Onderzoekers van Malwarebytes brengen de phishingcampagne aan het licht. Zij ontdekten dat er phishingpagina's verstopt zitten in advertenties die doen alsof ze naar Youtube leiden. Dus als iemand 'Youtube' intikte op Google, was het bovenste resultaat niet de daadwerkelijke pagina van Youtube, maar een neppe phishingpagina.
Op de afbeelding hierboven zie je het zoekresultaat dat leidt naar een neppagina, met eronder de link naar de échte Youtubepagina. En dat is niet de enige site die misbruikt wordt. De onderzoekers stellen ook valse advertenties uit naam van Facebook en Amazon te hebben gevonden.
Klik je op zo'n advertentie, wordt de truc vervolgd door een zogenaamde beveiligingsmelding van Windows.
Bellen met valse 'helpdesk Windows Defender'
Eenmaal op de pagina krijg je de melding dat je apparaat geïnfecteerd zou zijn. Om de problemen te verhelpen moet je een bepaald telefoonnummer bellen, zogenaamd van de technische support van Windows Defender. Als je belt, beland je onbewust in een vorm van helpdeskfraude.
Aan de andere kant van de lijn is namelijk een oplichter die zich voordoet als werknemer, en je ervan probeert de overtuigen een programma te installeren. Dit programma zal je niet helpen; je geeft er namelijk de controle over je apparaat mee uit handen. 'In de meeste gevallen versleutelen de oplichters je computer en vertellen dat je ondersteuning moet aanschaffen. Hoe dan ook leidt dit tot een dure aankoop die geen voordelen heeft voor het slachtoffer', schrijft techwebsite BleepingComputer.
Op onderstaande video kun je zien hoe het in zijn werk gaat.
Prominente positie zegt niets over betrouwbaarheid
We zijn deze truc bij Opgelicht?! nog niet tegenkomen, maar vanwege de aard is het zeker het waarschuwen waard. Het feit dat het mogelijk is om een phishinglink zo'n prominente plek te geven, waarbij bekende namen van sites worden misbruikt, maakt het een gevaarlijke vorm.
Het is dus belangrijk om je ervan bewust te zijn dat dit bestaat. Advertenties in de Google zoekresultaten kun je niet blindelings vertrouwen. En eigenlijk kun je ze beter gewoon overslaan, omdat de meest relevante zoekresultaten sowieso pas onder de advertenties terechtkomen. Kijk dus goed als je zoekt via Google of je het woordje 'Ad' of 'Advertentie' naast het resultaat ziet staan. Scroll verder naar beneden zodat je zeker weet dat je bij het voor jou juiste resultaat uitkomt.
Je kunt het verder nog vermijden door gewoon ouderwets de gehele URL in te typen. Zo omzijl je de zoekresultaten ook.
En let op de signalen van helpdeskfraude (waarbij oplichters zich voordoen als de klantenservice van een bepaalde organisatie). In een ander artikel van Opgelicht?! leggen we je uitgebreid uit wat je moet weten over deze fraudevorm.